Planner wegtransport

Uit Wiki-transport en logistiek
Versie door Vtlwikiadmin (Overleg | bijdragen) op 17 jan 2014 om 10:18 (Arbeidsmarkt)

(wijz) ← Oudere versie | Huidige versie (wijz) | Nieuwere versie → (wijz)
Ga naar: navigatie, zoeken

MBO niveau - 3

Beroepsbeeld

De planner wegtransport werkt bij een planningsafdeling van een beroepsgoederenvervoerder, op de transportafdeling van een eigen vervoerder of een verlader. Aan de hand van de binnengekomen transportopdrachten stelt hij ritten samen en stelt hij een routevoorstel op. Deze planning controleert hij constant en indien nodig stelt hij de planning bij. Tijdens de uitvoering van het transport is de planner wegtransport het aanspreekpunt voor de chauffeurs en opdrachtgevers. Daarnaast stuurt de planner wegtransport de assistent-planners en chauffeurs aan en begeleidt en motiveert hij hen in de uitvoering van hun werkzaamheden. De planner wegtransport werkt vaak in ploegendiensten, omdat de chauffeurs 24 uur per dag op de weg zitten, en dus 24 uur per dag begeleiding van de planner wegtransport nodig hebben.

Werken in het wegtransport

De Nederlandse transportbedrijven vervoeren per inwoner van Nederland jaarlijks 25 ton goederen over de weg. Niet zo gek dus dat er in Nederland veel transportbedrijven zijn. Deze transportbedrijven opereren zowel nationaal als internationaal met diverse transportvormen. De transportbedrijven transporteren bijvoorbeeld televisies, groente of meubels. Al die transporten moeten van tevoren goed worden gepland: de juiste vervoermiddelen moeten worden geselecteerd, de laadruimte moet optimaal worden benut, de beste route moet worden uitgestippeld en de juiste chauffeur voor de opdracht moet worden gezocht. Werken in het wegtransport is snel en dynamisch. Geen dag is hetzelfde!

Beroepseisen

De planner wegtransport:

  • Neemt transportopdrachten aan;
  • Is het aanspreekpunt voor chauffeurs en opdrachtgevers;
  • Ontwerpt transportplanningen en past deze aan de omstandigheden aan;
  • Begeleidt op afstand transporten;
  • Verzorgt de administratieve en financiële zaken rondom transporten;
  • Geeft functioneel leiding aan assistent-planners en chauffeurs.

Wettelijke beroepsvereisten

Geen

Branche vereisten

Geen

Opleiding

Tijdens de opleiding wordt er ruim aandacht besteed aan de benodigde planningsvaardigheden, de onderlinge communicatie en het aansturen, motiveren en begeleiden van assistent-planners en chauffeurs.

Beroep in beeld

The media player is loading...

Arbeidsmarkt

VTL Arbeidsmarkt- en onderwijsinformatie & factsheets per regio
VTL Arbeidsmarktrapportage

MBO opleidingsinstituten