Medewerker havenoperaties

Uit Wiki-transport en logistiek
Versie door Vtlwikiadmin (Overleg | bijdragen) op 17 jan 2014 om 11:23 (Arbeidsmarkt)

(wijz) ← Oudere versie | Huidige versie (wijz) | Nieuwere versie → (wijz)
Ga naar: navigatie, zoeken

MBO niveau - 2

Beroepsbeeld

Zowel de medewerker, de coördinator als de manager havenoperaties zijn werkzaam bij een bedrijf dat 24 uur per dag bezig is met het laden, lossen en opslaan van goederen ten behoeve van de haven. Afhankelijk van het soort goederen kan dit een stukgoedbedrijf, rorobedrijf, containeroverslagbedrijf, bulkbedrijf of een opslag- en distributiebedrijf zijn. Aangezien de meeste bedrijven volcontinuediensten draaien, werken de medewerkers vaak in ploegendiensten en met onregelmatige werktijden. Ook kan het werk fysiek en mentaal zwaar zijn. Hierdoor is het van belang dat werknemers in de sector havenoperaties zijn grenzen bewaakt ten aanzien van de geestelijke en lichamelijke conditie.


Aard van de werkzaamheden

De werkzaamheden binnen havenoperaties richten zich op het bewaken, coördineren en uitvoeren van het laad- en losproces van goederen ten behoeve van de haven. Hierbij kan de aard van werkzaamheden per werknemer variëren, afhankelijk van de functie, maar ook binnen de functie kan het werk divers zijn. Veiligheid speelt een erg belangrijke rol in het werk en daarom moet een werknemer in de sector havenoperaties continu aandacht hebben voor eigen en andermans veiligheid en adequaat reageren in onverwachte situaties en bij calamiteiten. Een factor die de uitoefening van het werk bemoeilijkt, is de onvoorspelbaarheid van het werk ten opzichte van de aankomst- en vertrektijden van vervoersmodaliteiten. Er kunnen zich onverwachte situaties voordoen in het operationele laad- en losproces en hierdoor is het belangrijk dat werknemers zich flexibel en stressbestendig kunnen opstellen.


De Medewerker_havenoperaties houdt zich bezig met het laden en lossen van (zee)schepen en andere vervoersmodaliteiten en het uitvoeren van diverse aanverwante werkzaamheden. In het begin houdt hij zich voornamelijk bezig met transport van goederen, waarbij hij een aantal machines onder toezicht bedient. Hij wisselt tijdens zijn werk regelmatig tussen het uitvoeren van diverse werkzaamheden, waaronder het bedienen van diverse werktuigen. Daarnnaast controleert hij de goederen en werkt indien nodig het ladingdossier bij. Bij technische mankementen neemt hij initiatieven om deze te (laten) verhelpen.

Beroepseisen

Werknemers in de sector havenoperaties dienen initiatiefrijk te zijn en een flexibele, stressbestendige werkhouding te tonen. Het bedrijf verlangd daarnaast ook punctualiteit, resultaatgerichtheid en een groot veiligheidsbewijstzijn. Om de wissellende en soms zware activiteiten te kunnen verrichten dient men vitaal te zijn.

  • de goederen veilig en op tijd laadt, lost en verplaatst;
  • de goederen veilig en op tijd vastzet en losmaakt;
  • verscheepte en te verschepen lading controleert;
  • zich houdt aan voorschriften voor Arbo, veiligheid en milieu;
  • zijn werkzaamheden goed voorbereidt;
  • zijn werkzaamheden netjes afrondt en materialen opruimt en/of schoonmaakt;
  • het ladingdossier netjes en correct bijwerkt.

Wettelijke beroepsvereisten

Geen

Branche vereisten

Nu het Veiligheidscertificaat (VCA-basis) en zodra het Veiligheidscertificaat Haven (VCH) gereed is, geldt het VCH in plaats van het VCA. De eindtermen voor VCA zijn te vinden op de website van S.S.V.V (Stichting Samenwerking Voor Veiligheid): www.vcaexamenbank.nl

Opleiding

Houd je van werken in een team en heb je geen bezwaar tegen onregelmatige werktijden? Kun je onder druk het hoofd koel houden en ben jij punctueel en vitaal? Heb jij een sterke fysieke conditie? Dan is medewerker havenoperaties echt iets voor jou.

Beroep in beeld

Links

http://www.portofrotterdam.com

Arbeidsmarkt

VTL Arbeidsmarkt- en onderwijsinformatie & factsheets per regio
VTL Arbeidsmarktrapportage

MBO opleidingsinstituten