Manager transport en logistiek

Uit Wiki-transport en logistiek
Versie door Vtlwikiadmin (Overleg | bijdragen) op 17 jan 2014 om 10:19 (Arbeidsmarkt)

(wijz) ← Oudere versie | Huidige versie (wijz) | Nieuwere versie → (wijz)
Ga naar: navigatie, zoeken

MBO niveau - 4

Beroepsbeeld

De manager opslag en vervoer is werkzaam bij een expeditiebedrijf, een beroepsgoederenvervoerder, een eigen vervoerder/verlader of een logistieke dienstverlener, maar hij kan ook in diverse andere branches in logistieke functies werkzaam zijn. De manager opslag en vervoer coördineert de totale goederen- en dienstenstroom: inkoop, ontvangst, opslag, warehousing en transport. Hierbij hoort het optimaal laten functioneren van mensen, de inzet van materieel, de bewaking [[|]]en beheersing van de administratieve en financiële processen en het budget. Hij bewaakt de kosten en de kwaliteit door het hanteren van zo kort mogelijke opslagtijden, het aanleggen van beperkte en toch voldoende voorraden en het kiezen van de juiste wijze van transport. Hij fungeert als aanspreekpunt voor logistiek medewerkers en logistiek teamleiders, planners en anderen waaraan hij leiding geeft. De manager opslag en vervoer onderhoudt contact met (potentiële) opdrachtgevers en werkt samen met deze opdrachtgevers aan onder andere nieuwe opslag- en vervoersconcepten. De manager opslag en vervoer genereert informatie voor het management. Mede op basis hiervan kunnen investeringsbeslissingen genomen worden en kan het ondernemingsbeleid bepaald worden.

MTL.jpg

Werken in de opslag en vervoer

Veel goederen worden in bijvoorbeeld China geproduceerd en komen per containerschip in de Rotterdamse haven aan voor verdere uitlevering naar Europa. Een groot deel van deze goederen worden in Nederland eerst in warehouses opgeslagen. In sommige gevallen worden de goederen in het warehouse bewerkt voordat ze uitgeleverd worden. De orders worden vervolgens per vrachtauto vervoerd naar de klanten binnen en buiten Nederland. Opslag en vervoer zijn hierbij erg belangrijk. Binnen het warehouse is het belangrijk om de verschillende goederenstromen (in-, op- en uitslag en VAS) goed op elkaar af te stemmen. Bij het transport is het belangrijk dat de juiste vervoersmiddelen op het juiste tijdstip beladen zijn en dat ze niet half leeg rondrijden.

Werken in opslag en vervoer, is werken in een dynamische omgeving waar de goederen snel, accuraat en veilig verwerkt moeten worden, zodat deze zo snel mogelijk en in goede staat bij de klant zijn!


Beroepseisen

Van een manager transport en logistiek wordt verwacht dat hij:

  • processen in de opslagomgeving inricht, plant, aanstuurt;
  • processen in de transportomgeving inricht, plant, aanstuurt;
  • input levert voor het beleid;
  • de medewerkers begeleidt en beoordeeld;
  • medewerkers werft en selecteert;
  • zakelijke contacten onderhoudt.

Wettelijke beroepsvereisten

Geen

Branche vereisten

Geen


De manager opslag en vervoer heeft een professionele resultaatgerichte instelling, stelt hoge eisen en handelt daarnaar. De manager opslag en vervoer initieert samenwerking en laat een stimulerende en motiverende beroepshouding zien in de omgang met klanten, leveranciers, medewerkers en collega’s. Hij is sociaalvaardig, flexibel en assertief. De manager opslag en vervoer kan probleemoplossend inspelen op ad hoc situaties.

Opleiding

Tijdens de opleiding leert de manager opslag en vervoer de technische vaardigheden om de opslag en vervoer van goederen efficiënt te laten verlopen. Hij leert de verschillende aspecten van het inrichten van de processen, hierbij is onder andere aandacht voor de lay-out, routing, werkwijzen, de werkmethoden en het gebruik van hulpmiddelen. Daarnaast komen personeels, financieel en commercieel management aan de orde. Tevens leert hij de verschillende wettelijke kaders en voorschriften.

Beroep in beeld

Arbeidsmarkt

VTL Arbeidsmarkt- en onderwijsinformatie & factsheets per regio
VTL Arbeidsmarktrapportage

MBO opleidingsinstituten