Manager havenoperaties

Uit Wiki-transport en logistiek
Versie door Vtlwikiadmin (Overleg | bijdragen) op 17 jan 2014 om 10:24 (Arbeidsmarkt)

(wijz) ← Oudere versie | Huidige versie (wijz) | Nieuwere versie → (wijz)
Ga naar: navigatie, zoeken

MBO niveau - 4

Beroepsbeeld

Zowel de medewerker, de coördinator als de manager havenoperaties zijn werkzaam bij een bedrijf dat 24 uur per dag bezig is met het laden, lossen en opslaan van goederen ten behoeve van de haven. Afhankelijk van het soort goederen kan dit een stukgoedbedrijf, rorobedrijf, containeroverslagbedrijf, bulkbedrijf of een opslag- en distributiebedrijf zijn. Aangezien de meeste bedrijven volcontinuediensten draaien, werken de medewerkers vaak in ploegendiensten en met onregelmatige werktijden. Ook kan het werk fysiek en mentaal zwaar zijn. Hierdoor is het van belang dat werknemers in de sector havenoperaties zijn grenzen bewaakt ten aanzien van de geestelijke en lichamelijke conditie.


Aard van de werkzaamheden

De werkzaamheden binnen havenoperaties richten zich op het bewaken, coördineren en uitvoeren van het laad- en losproces van goederen ten behoeve van de haven. Hierbij kan de aard van werkzaamheden per werknemer variëren, afhankelijk van de functie, maar ook binnen de functie kan het werk divers zijn. Veiligheid speelt een erg belangrijke rol in het werk en daarom moet een werknemer in de sector havenoperaties continu aandacht hebben voor eigen en andermans veiligheid en adequaat reageren in onverwachte situaties en bij calamiteiten. Een factor die de uitoefening van het werk bemoeilijkt, is de onvoorspelbaarheid van het werk ten opzichte van de aankomst- en vertrektijden van vervoersmodaliteiten. Er kunnen zich onverwachte situaties voordoen in het operationele laad- en losproces en hierdoor is het belangrijk dat werknemers zich flexibel en stressbestendig kunnen opstellen.

CIMG1554.jpg

De Manager_havenoperaties is in staat om zorg te dragen voor het efficiënt laten verlopen van alle administratieve en ondersteunende werkzaamheden ten behoeve van de planning en uitvoering van het operationele proces van het laden en lossen/transporteren van goederen. Van de (startende) manager havenoperaties wordt verwacht dat hij zichzelf zodanig ontwikkelt dat hij in staat is om de afdeling aan te sturen en functionerings- en beoordelingsgesprekken te voeren. De manager havenoperaties is verantwoordelijk voor het operationele proces binnen zijn afdeling. Het beroep van de manager havenoperaties omvat een breed pakket van taken. Hij moet zijn aandacht verdelen over technische zaken, personele zaken, administratieve zaken, arbeidsomstandigheden, kwaliteitszorg en de productie. De manager havenoperaties is in staat te functioneren in een team waarbij verwacht wordt dat hij zich zal ontwikkelen tot een motiverend leidinggevende. Hij is communicatief sterk en zorgt voor een goede samenwerking. Hij is zich bij calamiteiten bewust van gevaren en risico's, heeft continu aandacht voor het onderhouden van het veiligheidsbewustzijn van de medewerkers op de terminal en heeft aandacht voor het gehele operationele proces.

Beroepseisen

Werknemers in de sector havenoperaties dienen initiatiefrijk te zijn en een flexibele, stressbestendige werkhouding te tonen. Het bedrijf verlangd daarnaast ook punctualiteit, resultaatgerichtheid en een groot veiligheidsbewijstzijn. Om de wissellende en soms zware activiteiten te kunnen verrichten dient men vitaal te zijn.

 • het operationele proces voorbereidt;
 • een planning maakt en bewaakt;
 • medewerkers aanstuurt en het teamwork bewaakt bij de uitvoering van het operationele proces;
 • werkoverleg organiseert;
 • problemen, storingen en onveilige situaties signaleert;
 • de samenstelling van (intern) transport- en opslagmaterieel beoordeelt;
 • beleid vaststelt en dit uitdraagt;
 • nieuwe medewerkers en tijdelijke krachten inhuurt;
 • functionerings- en beoordelingsgesprekken voert;
 • relaties beheert en onderhoudt;
 • de klanten informeert over de voortgang.

Wettelijke beroepsvereisten

Geen

Branche vereisten

Nu het Veiligheidscertificaat (VCA-vol) en zodra het Veiligheidscertificaat Haven (VCH) gereed is, geldt het VCH in plaats van het VCA. De eindtermen voor VCA zijn te vinden op de website van S.S.V.V (Stichting Samenwerking Voor Veiligheid): http://www.vcaexamenbank.nl/

Opleiding

Werk je graag in een internationale omgeving? Heb je geen bezwaar tegen onregelmatige werktijden? Ben je communicatief vaardig en werk je graag in een team? Dan is manager havenoperaties echt iets voor jou!

Beroep in beeld

Links

http://www.portofrotterdam.com

Arbeidsmarkt

VTL Arbeidsmarkt- en onderwijsinformatie & factsheets per regio
VTL Arbeidsmarktrapportage

MBO opleidingsinstituten