Logistiek medewerker

Uit Wiki-transport en logistiek
Versie door Vtlwikiadmin (Overleg | bijdragen) op 17 jan 2014 om 10:12

(wijz) ← Oudere versie | Huidige versie (wijz) | Nieuwere versie → (wijz)
Ga naar: navigatie, zoeken

MBO niveau - 2

Beroepsbeeld

Veel goederen worden in bijvoorbeeld China geproduceerd en komen per containerschip in een Nederlandse haven aan voor verdere uitlevering naar Europa. Een groot deel van deze goederen wordt in Nederland in warehouses/magazijn opgeslagen. Op het moment dat een klantorder in het warehouse/magazijn binnenkomt, kan deze worden uitgeleverd naar klanten binnen en buiten Europa. Soms worden de goederen in het warehouse/magazijn bewerkt voordat ze uitgeleverd worden. De goederen worden bijvoorbeeld landspecifiek gemaakt door kabels met landspecifieke stekkers en instructieboekjes bij te voegen. Dergelijke extra bewerkingen wordt Value Added Services (VAS) genoemd.

Binnen het warehouse/magazijn of productiebedrijf is het belangrijk om de verschillende goederenstromen (in-, op- en uitslag en VAS) goed op elkaar af te stemmen. Het warehouse/magazijn is een dynamische omgeving waar de goederen snel, accuraat en veilig verwerkt moeten worden, zodat deze zo snel mogelijk naar de klant verstuurd kunnen worden.

Beroepseisen

Van een logistiek medewerker wordt verwacht dat hij (o.a.):

  • goederen ontvangt, controleert en opslaat;
  • goederen verzamelt en verzendklaar maakt;
  • handelingen op producten (VAS) uitvoert;
  • de voorraad inventariseert;
  • eenvoudige administratieve handelingen uitvoert;
  • instructies, procedures en bedrijfs- en veiligheidsvoorschriften opvolgt;
  • materialen en middelen effectief en verantwoord gebruikt;
  • de juiste prioriteiten stelt;
  • zelfstandig werkt, maar ook goed functioneert binnen een team;
  • omgaat met collega’s uit verschillende culturen en landen.


Daarnaast is de logistiek medewerker fit en heeft hij een goede fysieke gesteldheid. Hij werkt gestructureerd en precies.

Wettelijke beroepsvereisten

Geen

Branche vereisten

Geen

Opleidingsinhoud

Tijdens de opleiding wordt de positie van het warehouse/magazijn uitgelegd. De assistent logistiek medewerker leert de verschillende processen binnen het warehouse/magazijn en de daarbij horende specifieke activiteiten. Hij leert omgaan met goederen van verschillende aard onder verschillende omstandigheden (bijvoorbeeld diepvriesproducten, gevaarlijke stoffen, bederfelijke goederen). Tevens leert hij verschillende transportmiddelen te herkennen en voor de juiste activiteiten in te zetten. Daarnaast wordt er ruim aandacht besteed aan de veiligheid en onderlinge communicatie.

Wat moet ik weten om een opleiding te kiezen?

Bij een groot deel van de opleidingen kun je kiezen uit verschillende uitstroomrichtingen. Binnen de beroepsrichting Administratief Medewerker kun je bijvoorbeeld kiezen uit drie uitstroomrichtingen. Vaak is het eerste deel van je opleiding voor alle uitstroomrichtingen binnen deze beroepsrichting hetzelfde. Je ziet vanzelf op onze website of een opleiding uitstroomrichtingen heeft of niet.

Beroep in beeld

The media player is loading...

Arbeidsmarkt 

VTL Arbeidsmarkt- en onderwijsinformatie & factsheets per regio

VTL Arbeidsmarktrapportage

MBO-onderwijsinstellingen