Logistiek Supervisor

Uit Wiki-transport en logistiek
Versie door Vtlwikiadmin (Overleg | bijdragen) op 17 jan 2014 om 11:16

(wijz) ← Oudere versie | Huidige versie (wijz) | Nieuwere versie → (wijz)
Ga naar: navigatie, zoeken

MBO niveau - 3

Beroepsbeeld

De logistiek supervisor werkt in het warehouse (magazijn) van een groothandelsbedrijf, transportbedrijf, (bedrijfs-)autodealerbedrijf, logistiek dienstverlener, distributiecentrum, productiebedrijf of een andere organisatie binnen de handels-, transport- en mobiliteitssector. De logistiek supervisor voert onder andere werkzaamheden uit met betrekking tot het logistieke beleid. Hij doet bijvoorbeeld voorstellen voor het afdelingsplan en het afdelingsbudget. Ook ontwikkelt hij verbetervoorstellen en voert hij deze in. De logistiek supervisor stuurt logistiek teamleiders en/of logistiek medewerkers aan. Deze medewerkers voeren de logistieke processen uit, zoals de ontvangst, opslag en verzending van goederen en het beheer ervan. Hierover rapporteert de logistiek supervisor aan zijn leidinggevende. De logistiek supervisor bewaakt ook de voortgang van de processen. Hij stuurt de werkzaamheden aan, organiseert werkoverleg en ziet erop toe dat hulpmiddelen, materialen en de inventaris goed functioneren en aan de eisen voldoen. Daarnaast voert de logistiek supervisor werkzaamheden uit op het gebied van personeelsbeleid. Hij adviseert over de personeelsbehoefte, hij werft en selecteert personeel en hij begeleidt en beoordeelt personeel. Uiteraard gaat de logistiek supervisor betrouwbaar om met privacygevoelige en andere vertrouwelijke gegevens. De logistiek supervisor beheert ook zakelijke relaties. Hierbij hoort het afsluiten van contracten en het afhandelen van klachten. De logistiek supervisor heeft een aansturende rol en werkt onder verantwoordelijkheid van de logistiek manager of een directeur.

Werken in de de wereld van de logistiek

Veel goederen komen vanuit diverse delen van de wereld via verschillende transportmiddelen in de Rotterdamse haven aan voor verdere uitlevering naar Europa. Een groot deel van deze goederen wordt in Nederland in warehouses opgeslagen. Op het moment dat een klantorder in het warehouse binnenkomt, kan deze worden uitgeleverd naar klanten binnen en buiten Europa. In sommige gevallen worden de goederen in het warehouse bewerkt voordat ze uitgeleverd worden. De goederen worden bijvoorbeeld landspecifiek gemaakt door kabels met landspecifieke stekkers en instructieboekjes bij te voegen. Dit worden Value Added Services (VAS) genoemd. Binnen het warehouse is het belangrijk om de verschillende goederenstromen (in-, op- en uitslag en VAS) goed op elkaar af te stemmen. Om dit voor elkaar te krijgen wordt het warehouse afhankelijk van de soort goederen (bijvoorbeeld houten palen, groente of MP3-spelers) ingericht en wordt gebruik gemaakt van verschillende opslag- en transportmiddelen. Het warehouse is een dynamische omgeving waar de goederen snel, accuraat en veilig verwerkt moeten worden, zodat deze zo snel mogelijk naar de klant verstuurd kunnen worden!

Beroepseisen

Van de logistiek supervisor wordt verwacht dat hij:

 • input levert voor het logistieke beleid;
 • het logistieke beleid uitvoert;
 • de logistieke processen aanstuurt, bewaakt en administreert;
 • de medewerkers begeleidt en beoordeeld;
 • medewerkers werft en selecteert;
 • zakelijke contacten onderhoudt.

De logistiek supervisor heeft een professionele resultaatgerichte instelling, stelt hoge eisen en handelt daarnaar. De logistiek supervisor neemt initiatief tot samenwerking en laat een stimulerende en motiverende beroepshouding zien in de omgang met klanten, leveranciers, logistieke dienstverleners, medewerkers en collega's. Hij is sociaalvaardig, flexibel en assertief. Hij komt afspraken na en vindt goede logistieke dienstverlening heel belangrijk. De logistiek supervisor kan probleemoplossend inspelen op eenmalige situaties.

Skills (6).jpg


Wettelijke beroepsvereisten

Geen

Branche vereisten

Geen

Opleidingsinhoud

Tijdens de opleiding wordt de positie van het warehouse binnen de totale keten uitgelegd. De logistiek supervisor leert de verschillende aspecten van het inrichten van het warehouse en de processen, hierbij is onder andere aandacht voor de lay-out, routing, werkwijzen, de werkmethoden en het gebruik van hulpmiddelen. Daarnaast komen personeels, financieel en marketing management aan de orde. Tevens leert hij de verschillende wettelijke kaders en voorschriften.

Onderwerpen:

 • Communicatie en informatie;
 • Personeel en organisatie;
 • Logistiek proces;
 • Algemeen management;
 • Bedrijfsmanagement;
 • Human resource management;
 • Finacieel management;
 • Logistiek management;
 • Kwaliteitsmanagement.

Beroep in beeld

Arbeidsmarkt

VTL Arbeidsmarkt- en onderwijsinformatie & factsheets per regio
VTL Arbeidsmarktrapportage

MBO opleidingsinstituten