Coördinator havenoperaties

Uit Wiki-transport en logistiek
Versie door Vtlwikiadmin (Overleg | bijdragen) op 17 jan 2014 om 10:24 (Arbeidsmarkt)

(wijz) ← Oudere versie | Huidige versie (wijz) | Nieuwere versie → (wijz)
Ga naar: navigatie, zoeken

MBO niveau - 3

Beroepsbeeld

Zowel de medewerker, de coördinator als de manager havenoperaties zijn werkzaam bij een bedrijf dat 24 uur per dag bezig is met het laden, lossen en opslaan van goederen ten behoeve van de haven. Afhankelijk van het soort goederen kan dit een stukgoedbedrijf, rorobedrijf, containeroverslagbedrijf, bulkbedrijf of een opslag- en distributiebedrijf zijn. Aangezien de meeste bedrijven volcontinuediensten draaien, werken de medewerkers vaak in ploegendiensten en met onregelmatige werktijden. Ook kan het werk fysiek en mentaal zwaar zijn. Hierdoor is het van belang dat werknemers in de sector havenoperaties zijn grenzen bewaakt ten aanzien van de geestelijke en lichamelijke conditie.

Schipnacht.jpg


Aard van de werkzaamheden

De werkzaamheden binnen havenoperaties richten zich op het bewaken, coördineren en uitvoeren van het laad- en losproces van goederen ten behoeve van de haven. Hierbij kan de aard van werkzaamheden per werknemer variëren, afhankelijk van de functie, maar ook binnen de functie kan het werk divers zijn. Veiligheid speelt een erg belangrijke rol in het werk en daarom moet een werknemer in de sector havenoperaties continu aandacht hebben voor eigen en andermans veiligheid en adequaat reageren in onverwachte situaties en bij calamiteiten. Een factor die de uitoefening van het werk bemoeilijkt, is de onvoorspelbaarheid van het werk ten opzichte van de aankomst- en vertrektijden van vervoersmodaliteiten. Er kunnen zich onverwachte situaties voordoen in het operationele laad- en losproces en hierdoor is het belangrijk dat werknemers zich flexibel en stressbestendig kunnen opstellen.

De Coördinator_havenoperaties heeft een breed pakket van taken. Hij moet zijn aandacht verdelen over de planning van het logistieke proces en de administratieve en operationele afhandeling. Daarnaast verricht hij technische en operationele handelingen. De grootste uitdaging voor de coördinator havenoperaties is het zo efficiënt en effectief mogelijk inzetten van mensen en materieel. Hij zorgt voor een goede doorstroom van goederen en is verantwoordelijk voor het logistieke en administratieve proces op de werkvloer. Hij stuurt operationele werkzaamheden zodanig aan dat deze zo efficiënt mogelijk worden uitgevoerd, binnen de gestelde planning. Hij fungeert als het aanspreekpunt voor zijn medewerkers.
De activiteiten van de coördinator havenoperaties zijn deels afhankelijk van de grootte van het bedrijf waar hij werkzaam is. Als hij in dienst is van een kleinere organisatie, is hij breder inzetbaar en zal hij vaker taken uitvoeren die bij grotere bedrijven zijn geautomatiseerd worden uitgevoerd of door de technische dienst. In een kleine organisatie heeft de coördinator havenoperaties veel direct contact met zijn medewerkers en zal hij zich ook vaker bezighouden met het direct aansturen van het operationele proces.


Beroepseisen

Werknemers in de sector havenoperaties dienen initiatiefrijk te zijn en een flexibele, stressbestendige werkhouding te tonen. Het bedrijf verlangd daarnaast ook punctualiteit, resultaatgerichtheid en een groot veiligheidsbewijstzijn. Om de wissellende en soms zware activiteiten te kunnen verrichten dient men vitaal te zijn.

 • de goederen veilig en op tijd laadt, lost en verplaatst;
 • de goederen veilig en op tijd vastzet en losmaakt;
 • verscheepte en te verschepen lading controleert;
 • snel en veilig laadt en lost;
 • zich houdt aan voorschriften voor Arbo, veiligheid en milieu;
 • medewerkers kan begeleiden in het bedienen van werktuigen;
 • leiding kan geven aan medewerkers tijdens de uitvoering van operationele werkzaamheden;
 • gegevens rapporteert ten behoeve van het ladingdossier;
 • de voortgang met de klant afstemt;
 • nieuwe medewerkers begeleidt en inwerkt;
 • de inzet van personeel en materiaal regelt.

Wettelijke beroepsvereisten

Geen

Branche vereisten

Nu het Veiligheidscertificaat (VCA-basis) en zodra het Veiligheidscertificaat Haven (VCH) gereed is, geldt het VCH in plaats van het VCA. De eindtermen voor VCA zijn te vinden op de website van S.S.V.V (Stichting Samenwerking Voor Veiligheid): www.vcaexamenbank.nl

Opleiding

Houd je van werken in een team, heb je geen bezwaar tegen onregelmatige werktijden, ben je servicegericht en initiatiefrijk en kun je onder tijdsdruk het hoofd koel houden? Dan is coördinator havenoperaties echt iets voor jou!

Beroep in beeld

Links

http://www.portofrotterdam.com

Arbeidsmarkt

VTL Arbeidsmarkt- en onderwijsinformatie & factsheets per regio
VTL Arbeidsmarktrapportage

MBO opleidingsinstituten