Coördinator havenlogistiek

Uit Wiki-transport en logistiek
Versie door Vtlwikiadmin (Overleg | bijdragen) op 17 jan 2014 om 10:25 (Arbeidsmarkt)

(wijz) ← Oudere versie | Huidige versie (wijz) | Nieuwere versie → (wijz)
Ga naar: navigatie, zoeken

MBO niveau - 3

Beroepsbeeld

De coördinator havenlogistiek is gekwalificeerd om te gaan werken als aankomend Cargadoor of als aankomend Expediteur. De coördinator havenlogistiek is een allround medewerker die werkt bij organisaties die in het teken staan van het transport van goederen via zeeschepen en andere Vervoersmodaliteiten. Hij voert administratieve werkzaamheden uit zoals het verwerken van gegevens en het opstellen van documenten voor het ladingdossier. Vervolgens controleert hij of het ladingdossier kloppend en compleet is. Daarnaast draagt de coördinator zorg voor een goede uitvoering van het operationele proces. Hij organiseert het transport van goederen en de aankomst en verblijf van verschillende vervoersmodaliteiten in de haven. Tevens regelt hij de douanetechnische afhandeling van de goederen. Tijdens het transportproces stuurt hij medewerkers aan en bewaakt hij de voortgang. Hij is alert op problemen en verstoringen in het proces en handelt deze zo snel mogelijk af. Hij is contactpersoon voor de klant en andere betrokkenen in de logistieke keten en zorgt ervoor dat iedereen op de hoogte is van de voortgang en mogelijke wijzigingen in het Transportproces. Daarnaast voert hij beginnende commerciële activiteiten uit zoals het analyseren van ontwikkelingen in de markt en het inventariseren van klantwensen en het adviseren van de klant.

Werken in de haven

Werken in de haven betekent werken in een internationale en dynamische omgeving. De coördinator havenlogistiek is een belangrijke schakel in de logistieke keten en heeft contact met veel verschillende partijen. Hij is het middelpunt van verschillende transacties op het gebied van de ladingadministratie en het transport. Hij werkt in een omgeving waar de telefoon constant gaat en waar alles op alles wordt gezet om het ladingdossier in orde te maken en het transport van goederen vlot te laten verlopen.

Beroepseisen

Van een beginnend coördinator havenlogistiek wordt verwacht dat hij:

 • administratieve gegevens nauwkeurig verwerkt en documenten zorgvuldig opstelt;
 • het ladingdossier kritisch en nauwkeurig controleert op gebreken;
 • het transport van goederen en de aankomst en verblijf van modaliteiten efficiënt organiseert;
 • de douanetechnische afhandeling volgens geldende procedures organiseert;
 • de voortgang bewaakt en problemen signaleert en adequaat oplost;
 • medewerkers aanstuurt bij de uitvoering van het transportproces;
 • gevoel heeft voor commerciële kansen voor het bedrijf;
 • wensen van klanten inventariseert en hen adviseert.

De coördinator havenlogistiek moet zich ervan bewust zijn dat hij medeverantwoordelijk is voor het behalen van de doelstellingen van het bedrijf. De coördinator havenlogistiek kan zelfstandig werken, maar ook in teamverband. De werkzaamheden vragen een groot verantwoordelijkheidsbesef en probleemoplossend vermogen. De coördinator havenlogistiek heeft een klant- en servicegerichte instelling en beschikt over de daarmee samenhangende sociale vaardigheden. Bovendien heeft hij een zakelijke instelling; hij is voortdurend met 'handel’ bezig. Ten aanzien van ladingadministratie en ladingbehandeling werkt de coördinator havenlogistiek accuraat en zorgvuldig. Binnen de hectiek van het werk gaat de coördinator havenlogistiek stressbestendig, flexibel en probleemoplossend te werk en kan hij anticiperen op onverwachte situaties. In onverwachte situaties kan de coördinator havenlogistiek terugvallen op bevattings-, inlevings- en organisatievermogen en prioriteiten stellen.

Wettelijke beroepsvereisten

Geen

Branche vereisten

VCA basis, dit certificaat wordt beheerd door de Stichting Samenwerken voor Veiligheid

Opleiding

 • Ben je een organisatorisch talent?
 • Werk je graag in een internationale en dynamische omgeving?
 • Kun je plannen en prioriteiten stellen?
 • Heb je goede communicatieve en schriftelijke vaardigheden?
 • Kun je anderen aansturen en goed onder druk werken?
 • Dan is coördinator havenlogistiek echt iets voor jou!

Beroep in beeld

Links

http://www.portofrotterdam.com

Arbeidsmarkt

VTL Arbeidsmarkt- en onderwijsinformatie & factsheets per regio
VTL Arbeidsmarktrapportage

MBO opleidingsinstituten