Clearinghouse

Uit Wiki-transport en logistiek
Ga naar: navigatie, zoeken

Een clearinghouse is een organisatie die tussen handelaren (de clearingmembers) inzit met als voornaamste doel het verkleinen van het Settlementrisico.

Het clearinghouse zorgt voor de administratie van transacties, houdt margeverplichtingen bij en zorgt voor levering van stukken aan partij A na betaling door partij B.

Bijvoorbeeld: een clearinghouse als tussenpersoon bij gestandaardiseerde contracten bij termijntransacties op de wisselmarkt.

Ook Equens (voorheen Interpay) in de bancaire wereld kan worden beschouwd als een clearinghouse (zie Binnenlands betalingsverkeer). Een ander voorbeeld is Trans Link Systems (TLS). Deze Joint venture van vijf grote Nederlandse openbaarvervoerbedrijven (Connexxion, GVB, HTM, NS en RET) verrekent de opbrengsten uit de OV-chipkaart.

In de Energiemarkt beheert het ECH (Energie Clearing House) sinds de Liberalisering van de markt de aansluitingen van gas en elektriciteit in Nederland. Als een klant dus bijvoorbeeld overstapt van Essent naar Eneco wordt de 'knop' omgezet door het ECH.