Chauffeur goederenvervoer

Uit Wiki-transport en logistiek
Versie door Vtlwikiadmin (Overleg | bijdragen) op 17 jan 2014 om 10:47

(wijz) ← Oudere versie | Huidige versie (wijz) | Nieuwere versie → (wijz)
Ga naar: navigatie, zoeken

MBO niveau - 2

Beroepsbeeld


De chauffeur goederenvervoer werkt bij een transportonderneming, een eigen vervoerder of andere bedrijven die een transportafdeling hebben. Zijn werkplek is de vrachtauto. Afhankelijk van de lading die hij vervoert, rijdt hij met een bepaalde vrachtwagen, bijvoorbeeld een bakwagen met of zonder aanhanger, trekker-oplegger combinatie, veewagen, koelwagen of tankwagen. Hij vervoert met zijn vrachtauto alle voorkomende lading tussen een of meerdere (mogelijk wisselende) laad- en losplaatsen binnen of buiten Nederland. De chauffeur goederenvervoer maakt op basis van de ontvangen laad- en losgegevens een routeplanning waarbij hij rekening houdt met de rij- en rusttijden. De lading moet hij zo efficiënt mogelijk laden (en zekeren), vervoeren en lossen. Hij regelt daarnaast zelf klein onderhoud aan de vrachtauto en houdt de vervoersadministratie bij. De chauffeur goederenvervoer heeft veel verantwoordelijkheden. De chauffeur is verantwoordelijk voor de vrachtauto en bijbehorende hulpmiddelen, de lading, de veiligheid van de medeweggebruikers en zichzelf, het milieu (zuinig rijden) en het volgens afspraak en op tijd bij de klant afleveren van de lading. De chauffeur goederenvervoer werkt voornamelijk zelfstandig en alleen. Hij werkt vaak buiten kantooruren en meestal in een onregelmatig werkpatroon. Hij heeft fysiek zwaar werk, hij zit gedurende langere tijd achter het stuur en moet daarbij geconcentreerd blijven. De chauffeur goederenvervoer vertegenwoordigt zijn werkgever bij de klanten en op de weg, door zijn gedrag en zijn uiterlijk is hij het visitekaartje van het bedrijf.

Werken in het wegtransport

Onder wegtransport valt iedere vorm van goederentransport over de weg. Van het aanleveren van producten bij plaatselijke supermarkten tot het rijden van internationale ritten naar bijvoorbeeld Oost-Europa. Nederland is een transportland bij uitstek. In de Rotterdamse haven komen dagelijks enorme hoeveelheden goederen aan die per vrachtauto verder vervoerd moeten worden. De Nederlandse transportbedrijven vervoeren per inwoner van Nederland jaarlijks 25 ton goederen over de weg. Daarnaast zijn er chauffeurs goederenvervoer nodig in onder meer de verhuisbranche, de agrarische sector en zelfs bij het Ministerie van Defensie.

De vrachtwagenchauffeur begint vaak binnen Nederland in het distributievervoer. Hij kan vervolgens doorstromen naar andere functies zoals tankwagenchauffeur gevaarlijke stoffen of internationaal chauffeur. Hij kan zich ook specialiseren in een bepaalde ladingsoort zoals het zwaar transport of bloemenvervoer.

Werken in het wegtransport is snel en dynamisch. Geen dag is hetzelfde!

Beroepseisen

Van een beginnend chauffeur goederenvervoer wordt verwacht dat hij:

  • op een professionele wijze aan het verkeer deelneemt;
  • met de vrachtauto onder moeilijke omstandigheden rijdt (manoeuvreren);
  • snel en veilig laadt en lost;
  • de lading veilig en op tijd vervoert;
  • zijn voertuig geschikt houdt voor het vervoer van lading en indien nodig reparaties uitvoert;
  • de administratieve afhandeling van een rit regelt zonder vertraging voor het vervoersproces;
  • klanten en andere belanghebbenden op vriendelijke wijze te woord staat;
  • zich houdt aan voorschriften voor Arbo, veiligheid en milieu;
  • dusdanig optreedt bij een ongeval of een aanrijding dat de schade wordt beperkt.

De chauffeur goederenvervoer houdt van zelfstandig en verantwoordelijk werk, heeft geen bezwaar tegen onregelmatige werktijden, is servicegericht en initiatiefrijk en kan onder druk (tijdsdruk, verkeersdrukte) het hoofd koel houden.

Wettelijke beroepsvereisten

De chauffeur goederenvervoer dient krachtens het Reglement Rijbewijzen te beschikken over een geldig rijbewijs van de overeenkomstige categorie en een getuigschrift van vakbekwaamheid middels een geldige code 95 op het rijbewijs. (Bron: Ministerie Infrastructuur en Milieu)
Het getuigschrift van vakbekwaamheid (code 95) moet worden behouden door elke vijf jaar 35 uur nascholing te volgen. 

Branche vereisten

Geen

Opleidingsinhoud

Tijdens de opleiding wordt kennis gemaakt met de vervoersbranche en het beroep van chauffeur goederenvervoer. Hierin wordt aandacht besteed aan verkeerskennis, voertuigtechniek en onderhoud en vervoersadministratie. Daarnaast wordt er ruim aandacht besteed aan veiligheid, communicatie en beroepshouding. Tijdens de opleiding worden de rijbewijzen B en C gehaald en eventueel E bij C.

Beroep in beeld


Arbeidsmarkt

VTL Arbeidsmarkt- en onderwijsinformatie & factsheets per regio
VTL Arbeidsmarktrapportage

MBO-onderwijsinstellingen