Assistent logistiek medewerker

Uit Wiki-transport en logistiek
Versie door XCVTL (Overleg | bijdragen) op 15 jan 2013 om 14:25

(wijz) ← Oudere versie | Huidige versie (wijz) | Nieuwere versie → (wijz)
Ga naar: navigatie, zoeken

MBO niveau - 1

Beroepsbeeld

Flickr Error ( Photo not found ): PhotoID 250414647

Als assistent logistiek medewerker kun je aan de slag binnen de sectoren Detail- en Groothandel en Transport en Logistiek. Zo kun je werk vinden bij een groothandel, een distributiecentrum, productiebedrijf of bij logistieke bedrijven.

Laden, lossen, zorgen voor de opslag van goederen.. enkele van jouw werkzaamheden. Als assistent logistiek medewerker werk je meestal in teamverband en altijd onder begeleiding van een verantwoordelijke of leidinggevende.

Jij probeert de goederenstroom goed te laten verlopen. Hier komt veel bij kijken. Denk aan het klaar maken van producten voor verzending en opslag, het controleren van leveringen en het laden en lossen. Meestal steek je de handen uit de mouwen! Je werkt in de meeste gevallen met geautomatiseerde systemen en je maakt gebruik van bijvoorbeeld een steekwagen of heftruck. Ook kom je op de werkvloer in aanraking met bijvoorbeeld klanten en leveranciers. Je moet je dus van de goede kant laten zien!

Werken in de wereld van de logistiek

Veel goederen worden in bijvoorbeeld China geproduceerd en komen per containerschip in een Nederlandse haven aan voor verdere uitlevering naar Europa. Een groot deel van deze goederen wordt in Nederland in warehouses/magazijnen opgeslagen. Op het moment dat een klantorder in het warehouse/magazijn binnenkomt, kan deze worden uitgeleverd naar klanten binnen en buiten Europa. Soms worden de goederen in het warehouse/magazijn bewerkt voordat ze uitgeleverd worden. De goederen worden bijvoorbeeld landspecifiek gemaakt door kabels met landspecifieke stekkers en instructieboekjes bij te voegen. Dergelijke extra bewerkingen wordt Value Added Services (VAS) genoemd.

Binnen het warehouse/magazijn of productiebedrijf is het belangrijk om de verschillende goederenstromen (in-, op- en uitslag en VAS) goed op elkaar af te stemmen. Het warehouse/magazijn is een dynamische omgeving waar de goederen snel, accuraat en veilig verwerkt moeten worden, zodat deze zo snel mogelijk naar de klant verstuurd kunnen worden.

Opleidingsinhoud

Tijdens de opleiding wordt de positie van het warehouse/magazijn uitgelegd. De assistent logistiek medewerker leert de verschillende processen binnen het warehouse/magazijn en de daarbij horende specifieke activiteiten. Hij leert omgaan met goederen van verschillende aard onder verschillende omstandigheden (bijvoorbeeld diepvriesproducten, gevaarlijke stoffen, bederfelijke goederen). Tevens leert hij verschillende transportmiddelen te herkennen en voor de juiste activiteiten in te zetten. Daarnaast wordt er ruim aandacht besteed aan de veiligheid en onderlinge communicatie.

Beroepsvereisten

Van een assistent logistiek medewerker wordt verwacht dat hij:

  • assisteert bij het ontvangen, controleren en opslaan van goederen;
  • assisteert bij het verzamelen en verzendklaar maken van goederen;
  • assisteert bij het uitvoeren van handelingen op producten (VAS);
  • assisteert bij het uitvoeren van eenvoudige administratieve handelingen;
  • instructies en bedrijfs- en veiligheidsvoorschriften opvolgt;
  • effectief en verantwoord gebruik maakt van materialen en middelen;
  • zelfstandig werkt, maar ook goed functioneert binnen een team;
  • met collega’s uit verschillende culturen en landen omgaat.

Wettelijke beroepsvereisten

Geen

Branche vereisten

Geen

Beroep in beeld

Arbeidsmarkt

Error: bad URI in <pdf>!

MBO-onderwijsinstellingen