Stellingkast

Uit Wiki-transport en logistiek
Ga naar: navigatie, zoeken
Pallet racks.jpg
Hoogbouw-magazijn.JPG
Een stellingkast, vaak magazijnstelling of kortweg stelling genoemd, is een systeem om goederen op te slaan die worden vervoerd en opgeslagen op Pallets.

Opslag van pallets in stellingen gebeurt in horizontale rijen met meerdere verdiepingen. Hierdoor kan in magazijnen of andere logistieke situaties veel ruimte worden bespaard in vergelijking met het eenvoudigweg plaatsen van alle pallets op de grond. Voor het kunnen opslaan van pallets in stellingen, dient men gebruik te maken van een logistiek vervoersmiddel als een Vorkheftruck, een Reachtruck of een Hoogbouwtruck.

Ook worden in sommige situaties stellingen omgebouwd tot schappen, waarop losse producten kunnen worden opgeslagen. Dit kan het geval zijn wanneer van een aantal producten de levering veelal per los product gebeurt in plaats van per hele pallet. Wanneer vervolgens bijvoorbeeld op een pallet zich nog slechts enkele producten bevinden, kunnen deze op een schap worden geplaatst waardoor weer (vaak kostbare) ruimte ontstaat voor het plaatsen van nieuwe pallets.

Verschillende types

Er bestaan vele soorten stellingen, ieder te gebruiken voor specifieke doeleinden of omdat ze bepaalde voordelen bieden in specifieke situaties. Het besluit welk type stellingkast men in een magazijn wil gebruiken, hangt af van een aantal factoren:

  • Beschikbare vloeroppervlakte
  • Hoogte van het gebouw
  • Manier van in- en uitslag (bijvoorbeeld "per pallet" vs. "per los product")
  • De roulatiesnelheid van de voorraad
  • Maat en gewicht van de producten
  • Kosten van materialen en installatie

Veelgebruikte stellingtypes zijn:

  • Standaard-stellingen: lage en middelhoge stellingen die met een vorkheftruck geladen en gelost kunnen worden. Dit type wordt veruit het meest gebruikt.
  • Very Narrow Aisle (VNA): Hierbij wordt maximaal gebruik gemaakt van het vloeroppervlak door smalle gangpaden te creëren en vaak ook hoge stellingen te gebruiken. VNA is een veelgebruikt systeem in Hoogbouwmagazijnen.
  • Push-back stellingen: hierbij wordt ruimte gecreëerd door de diepte in te gaan. Iedere rij bevat meerdere pallets, die vaak geleid worden via een ietwat schuine rail met wieltjes. Gebruikmakend van de Zwaartekracht rollen pallets vanzelf tegen de volgende pallet aan zodat de hele rij naar voren beweegt. Wanneer een pallet aan de voorzijde wordt weggenomen, rollen de overige pallets naar voren toe en ontstaat weer nieuwe ruimte aan de achterzijde. Dit systeem is ook ideaal voor een op het FIFO-principe gebaseerde goederenstroom.