Silo

Uit Wiki-transport en logistiek
Ga naar: navigatie, zoeken
Silos deventer TN.JPG
Amsterdam Silodam Graansilo.jpg
Een silo is een opslagplaats voor stort- of bulkgoederen in de vorm van poeders of korrelvormige producten zoals graan, kolen, cement, veevoer, zand, grint, kunstmest, enz..

Silo's kunnen cilindervormige of vierkante torens zijn. Met een silo kan ook een kuil bedoeld worden. Vroeger werd bijvoorbeeld gras letterlijk in een kuil opgeslagen. Tegenwoordig is dat een opslagplaats die aan 3 zijden is voorzien van een betonnen wand, waardoor een grote berg te maken is. (Nog altijd 'kuil' genoemd!)

In kleinere hoeveelheden worden dergelijke producten opgeslagen in zakken of bakken.

Silo's vindt men langs belangrijke transport routes voor trein, schip, of vrachtwagen om de bulkgoederen aan te voeren of te distribueren.

Raketten worden in ondergrondse silo's opgeslagen, in Raketsilo's.

Typen

Er zijn verschillende uitvoeringen:

  • betonnen silo
  • roestvrij stalen silo
  • aluminium silo
  • flexibele silo van speciaal textiel
  • silo's met mengsystemen

Betonnen silo's

In Deventer zijn twee historische, betonnen silo's te vinden (zie foto).

  • Het exemplaar uit 1924 is een cellensilo voor 1500 ton. De architect is M. van Harte. De silo telt 30 cellen, waarvan 14 grote rechthoekige cellen (als uitsteeksels op de foto te zien). De kleinere cellen worden door de restruimtes gevormd. De silo is vergelijkbaar met een silo uit 1918 van de Meelfabriek Meneba te Rotterdam van de architect Michiel Brinkman.
  • Het exemplaar uit 1961 is een cellensilo voor 3500 ton. Deze laatste is in 3 weken tijd, met Glijbekisting gebouwd. Bij deze techniek wordt ononderbroken gebouwd; zodra het beton hard is wordt de Bekisting verder omhooggetrokken. Deze techniek is ideaal voor dergelijke silo's. Destijds was dit de hoogste silo in zijn soort (betongietbouw). In Lochem staat een identiek, maar nét iets hoger exemplaar, dat kort na die van Deventer is gebouwd.

Zie ook