Pallet

Uit Wiki-transport en logistiek
Ga naar: navigatie, zoeken

Een pallet is een Transporteenheid. Het is een houten of Kunststof plateau waarop goederen kunnen worden opgeslagen en vervoerd. Een pallet kan worden verplaatst met een Pompwagen of een Vorkheftruck.

De meest courante afmeting op het Europese vasteland is 80x120 cm, terwijl die in het Verenigd Koninkrijk praktisch enkel 100x120 cm is.

Europallet

Plan palette-europe.gif
Een Europallet heeft afmetingen van 80 x 120 cm. Deze pallet heeft door heel Europa een statiegeldwaarde van ongeveer 10 euro (dit kan verschillen per bedrijf) (tarief 2007). Je kan deze pallet ook herkennen aan de klossen onder de pallet, op de rechtse staat Euro en op de andere klos staat dan de fabrikant. De pallets mogen alleen gemaakt worden door erkende bedrijven die dat volgens bepaalde Epal normen doen. Indien deze pallet kapot is, verliest hij zijn gehele waarde. Een overzicht van verschillende opbouwen van pallets vindt u hier.

Blokpallet

Een blokpallet meet 100 x 120 cm. Deze pallet wordt ook wel industriepallet genoemd.


Poolpallets

B1210A.jpg
Poolpallets worden verhuurd aan bedrijven maar blijven eigendom van de verhuurder. Twee voorbeelden van poolpalletbedrijven zijn Chep en LPR. Poolpallets worden niet geruild tegen lege pallets bij de ontvanger, maar men kan de pallets door de verhuurder laten ophalen. Dat geldt voor zowel CHEP als LPR pallets. Een poolpallet zal meestal de standaardafmetingen hebben van 80 x 120 cm en 100 x 120 cm, maar ook afwijkende maten zijn mogelijk. De pallets zijn te herkennen aan hun specifieke kleur en het logo van de verhuurder. Een groot verschil met de europallet is dat een poolpallet die beschadigd is, zijn waarde niet kwijt is. Het kost een ontvangende locatie ook niets om poolpallets te krijgen. Dit is een groot voordeel voor retailers. Poolpalletverhuurders maken ook hun eigen pallets waar europallets alleen door gecertificeerde bedrijven worden gemaakt.

Drankenpallet

Veel drankenleveranciers gebruiken rode pallets. Deze hebben de afmeting 100 x 120 cm. De pallets zijn rood van kleur en verliezen hun waarde indien ze kapot zijn. Voor de pallet wordt statiegeld gevraagd.

Pallets voor eenmalig gebruik

Plastic pallet.jpg
Pallets voor eenmalig gebruik zijn er in diverse maten van heel klein tot zeer groot. Het grote verschil met statiegeldpallets zit hem in de kwaliteit. Pallets die voor eenmalig gebruik zijn gemaakt worden niet behandeld tegen rotten, en zijn meestal gemaakt van afvalhout of geperst hout.

Export

Indien men een pallet wil exporteren buiten Europa of binnen Europa maar naar Engeland moet deze pallet behandeld zijn met ISPM 15. Dit voorkomt dat ongewenste organismen mee gaan over de grens.

Kenmerken Europallet