POLCA

Uit Wiki-transport en logistiek
Ga naar: navigatie, zoeken
POLCA is een afkorting voor: Paired-cell Overlapping Loops of Cards with Authorization. Vrij vertaald: opdrachtkaarten voor in paren gerangschikte overlappende cellen.
Polca card.png
POLCA is een MRP systeem waarbij werkplekken, productiecelen of bewerkingstations door een speciale kaart, de POLCA kaart, aan hun voorgangers te kennen geven dat ze gereed zijn om een nieuwe batch te ontvangen. De POLCA kaart, welke een belangrijk signaalfunctie heeft in het productieproces, geeft de toestemming tot het starten van nieuwe productieorders in een productiecel.

Het is een simpele methode om efficiënt het productieproces te sturen. De POLCA kaart stuurt de productie orders zodanig dat er op een bepaalde plek niet teveel werk aanwezig is terwijl ergens anders te weinig werk onderhanden is.

Kenmerk

Het kenmerk van het POLCA systeem is dat het productieproces is opgedeeld in productiecellen en dat elke productiecel pas produceert als de ontvangende cel toestemming geeft. Als communicatiemiddel tussen de verschillende productie cellen worden kaarten, de zogenaamde routegebonden kaarten (POLCA kaarten) gebruikt. Het POLCA principe is te vergelijken met de toerrit dosering van een snelweg of met het in de luchtvaart vragen om toestemming om te mogen landen. Hiermee worden lange doorlooptijden (files) in de productie voorkomen. Het POLCA systeem in werking lijkt op een polka dans. Materiaal stromen ‘dansen’ door de productie.

Werkingsprincipe

Production process model.png
In een Productieproces, zie figuur, is de POLCA kaart de melding (5) dat het product wat in de cel gemaakt wordt (10) ontvangen kan worden. Het is niet de melding dat met de productie gestart kan worden. Een ander opdracht (order)melding (5) is met het POLCA systeem nodig om de productie te mogen starten.

De POLCA kaart, zie figuur, meldt waar het product vandaan komt A1 en waar het naar toe moet B2.

Bij inrichten van het productieproces worden als eerste de productgroepen gebundeld. Hierna worden de werkcellen gedefinieerd. De communicatie tussen de werkcelen, de routing door de productie, wordt met POLCA kaarten geregeld. Samen met de productieorders voor elke werkcel kan op deze manier een flexibel productieproces worden ingericht. De productie cel mag pas met het werk beginnen als er een order is en een melding dat de ontvangende cel de order kan ontvangen.

Verschil Kanban

De ‘Kanban opdracht’ geeft aan een toeleverende cel de opdracht om iets te doen. Bij het POLCA systeem wordt ‘slechts’ gemeld dat het product ontvangen kan worden.

Voordelen

Door het gebruik van het POLCA systeem wordt de werklast gelijkmatig over de productiecellen verdeeld. Hiermee word voorraadvorming (buffers) voorkomen waardoor er een efficiënt productieproces ontstaat.

Nadelen

Productieprocessen met samenstellingen die uit veel onderdelen bestaan, zijn met het POLCA systeem moeilijker te managen. Door met overkoepelende ERP systemen te werken is dit nadeel redelijk te beheersen.

Geschiedenis

In wezen wordt het POLCA principe al vrij lang algemeen toegepast in de luchtvaart. In de lucht zijn files of de zogenaamde ‘wachtbuffer’ niet wenselijk. Het POLCA systeem is in 1998 door Rajan Suri University of Wisconsin, Madison (en: taal). als een variant op het Kanban systeem, bedacht.


Zie ook

Externe links