Electronic Data Interchange

Uit Wiki-transport en logistiek
Ga naar: navigatie, zoeken

Electronic Data Interchange (EDI) is een standaard voor de elektronische uitwisseling van bepaalde bedrijfsdocumenten, zoals orders, rekeningen, en bepaalde berichten of bevestigingen. Het is een onderdeel van electronic business, met name bij het goederenvervoer. Omdat de betreffende documenten moeten voldoen aan bepaalde standaardsjablonen wordt het vooral gebruikt voor herhalende transacties.

Er is een aantal EDI-standaarden zoals EDIFACT (ontwikkeld door de Verenigde Naties), HL7 (gezondheidszorg), TRADACOMS (Britse supermarkten) en ODETTE (Automotive industrie). Ook in de vrije energie markt wordt gebruikgemaakt van EDI. Er is in Nederland speciaal voor de energiemarkt een standaard gemaakt deze heet EDINE. De standaard voor de bloemenveilingen heet Florecom [1]. Tegenwoordig worden deze standaarden steeds meer overgenomen door open standaarden als XML.

Software om EDI te genereren en te verwerken is over het algemeen kostbaar, en datacommunicatie was tot voor kort in handen van een aantal grote ondernemingen (VANs). Met de komst van Internet is EDI ook bereikbaar geworden voor kleinere bedrijven, en ook de software is beter en goedkoper geworden. Ook is EDI software als open source beschikbaar.