Bootman

Uit Wiki-transport en logistiek
Ga naar: navigatie, zoeken

MBO niveau-3

Beroepsbeeld

De bootman houdt zicht bezig met het positioneren, meren, ontmeren en verhalen van (zee) schepen/werkvaartuigen aan kade, boei, dukdalf, paal glooiing, langszij van (zee)schepen en in sluizen. Hij vervoert binnen het werkgebied mensen, goederen en drijvende objecten. De bootman werkt aan boord van (zee)schepen/werkvaartuigen. Hij assisteert bij de behandeling van calamiteiten. De bootman vervult dus een spilfunctie in de haven en/of sluis. Dat een bootman veilig en efficiënt werkt is van groot belang: het gaat tenslotte om kostbare schepen, ladingen en mensen. Hij werkt in de uitvoering van zijn werkzaamheden veel samen met andere nautische dienstverleners, zoals de loods, kapitein, stuurman, terreinbeheerder, sluiswacht en sleepdienst. Werken in een havengebied Het havengebied is een internationaal logistiek centrum, waar grootschalige op- en overslag van goederen hand-in-hand gaan met de industriële verwerking ervan. De haven staat voor: imposante schepen, bergen ijzererts en kolen, terminals vol containers en de enorme installaties van de industrie. Het is een dynamisch werkveld waar de tijd nooit stilstaat.

Bootman.jpg

Beroepseisen

  • Positioneert, meert, ontmeert en verhaalt (zee)schepen/ werkvaartuigen aan kade, boei, dukdalf, paal, glooiing, langszij van (zee)schepen en in sluizen;
  • Vervoert mensen van en naar (zee)schepen, welke op stroom zijn gemeerd of varen;
  • Fungeert als bemanning aan boord van (zee)schepen/werkvaartuigen;
  • Assisteert bij calamiteiten, zoals olielekkage, losgeslagen schepen en ongelukken;
  • Vaart goederen ten behoeve van (zee)schepen welke op stroom zijn gemeerd of varen;
  • Assisteert bij duikwerkzaamheden;
  • Voert onderhoudt uit aan vervoersmiddelen, bedrijfsmiddelen en mechanische hulpmiddelen.

De toekomstige bootman houdt van zelfstandig en verantwoordelijk werk, heeft geen bezwaar tegen onregelmatige werktijden, is fysiek sterk en kan onder druk het hoofd koel houden.

Wettelijke beroepseisen

Binnenvaartwet met de bijbehorende Binnenvaartregeling art. 7.12 en bijlage 7.2, paragraaf 1, onderdeel 1.1 van de Binnenvaartregeling: met het diploma van bootman (niveau 3) kan gehele dispensatie worden verkregen van het onderzoek naar de kennis en bekwaamheid om een schip te voeren (groot vaarbewijs en beperkt groot vaarbewijs A en B)
(Bron: Ministerie van Infrastructuur en Milieu)

Branche eisen

Marifoon Marcom B, ADN, EHBO-diploma, zwemvaardigheid A, ISPS van 01-01-2005, Radarpatent, regeling radarpatent binnenvaart, drie jaar vaartijd als bootman (1 vaarjaar is 180 dagen). Met betrekking tot het groot vaarbewijs (A en B): de vakvolwassen bootman heeft een vaarbewijs nodig. De beginnend bootman kan volstaan met het diploma bootman opdat hij vaartijd kan opdoen voor het behalen van het vaarbewijs. Met het vaarbewijs kan de bootman zijn voorlopige radardiploma omzetten in een geldige radarbevoegdheid.
(Bron: Havenautoriteiten diverse Nederlandse havens (geldende havenverordeningen))

Opleidingsinhoud

Tijdens de opleiding tot bootman leert de deelnemer (zee)schepen/werkvaartuigen te positioneren, meren ontmeren en te verhalen. Denk hierbij niet alleen aan bijvoorbeeld het meren aan de wal, maar ook het meren aan boei, dukdalf, paal, glooiing, langszij van (zee)schepen en in sluizen. In de opleiding wordt er ook ruim aandacht besteed aan de veiligheid en onderlinge communicatie. In de praktijk wordt de deelnemer begeleid door een ervaren bootman die instructies over de uitvoering van de werkzaamheden en helpt wanneer dat nodig is.

Beroep in beeld

Arbeidsmarkt

VTL Arbeidsmarkt- en onderwijsinformatie & factsheets per regio
VTL Arbeidsmarktrapportage

Waar: Bij welk ROC